Algemene informatie

Vind hier wat algemene informatie over het Jodocus jeugdfestival

Wat is het Jodocus Jeugdfestival?

Het Jodocus Jeugdfestival is een feest voor kinderen uit Bergschenhoek in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar. Ieder jaar maken we een feest in de een-na-laatste week van de zomervakantie. Drie dagen lang worden de kinderen begeleid door vrijwilligers in spelletjes, uitstapjes, sport, knutselen en entertainment.

De kinderen worden globaal opgedeeld in een onderbouw (van 4 t/m 7 jaar) en een bovenbouw (van 8 t/m 12 jaar). Daarna volgt een onderverdeling van de leeftijdsgroepen:

 • 4 & 5 jaar
 • 6 jaar
 • 7 jaar
 • 8 jaar
 • 9 & 10 jaar
 • 11 & 12 jaar

Meestal zitten er in een leeftijdsgroep ongeveer 30 kinderen, afhankelijk van het aantal beschikbare begeleiders en hun ervaring.

Voor alle kinderen bedenkt de werkgroep een hoofdthema. Per leeftijdsgroep wordt een subthema bedacht.

Het festival duurt drie dagen, van dinsdag tot en met donderdag. Elke dag duurt van 10:00 tot 16:00 uur.

Er worden vele verschillende activiteiten georganiseerd. Het programma wordt voorbereid en begeleid door enthousiaste vrijwilligers.

Deze vrijwilligers zijn veelal enthousiaste oud-deelnemers uit Bergschenhoek en omgeving van 16  jaar en ouder.

De werkgroep zorgt voor de algemene voorbereiding van het Jeugdfestival, zoals de communicatie & publiciteit, de financiën & subsidie, het werven van de leiding en het samenstellen van het raamprogramma met vertrouwde activiteiten als de sportochtend en de speurtocht.  Eén van de andere vaste onderdelen is het “uitje” waarbij elke groep op een leuke, interessante of verrassende excursie gaat. Enkele voorbeelden:

 • Brandweer Lansingerland, altijd een groot waterspektakel 
 • Bloemstukjes maken met mevr. Kerver, speciaal voor de jongste groepen 
 • Op fietsexpeditie naar de Snuifmolen aan de Kralingse Plas

Wie begeleid het?

Het festival duurt drie dagen, van dinsdag tot en met donderdag. Gedurende die drie dagen trek je op met kinderen van één groep. Je mag zelf kiezen welke leeftijdsgroep je wilt, ze zijn er vanaf 4 tot en met 12 jaar. Meestal zitten er in een leeftijdsgroep ongeveer 30 kinderen. De leiding van deze groepen bestaat uit mensen van 16 jaar en ouder. Sommige mensen doen al jaren mee en andere voor de eerste keer. Als die met elkaar een groepje leiding vormen komt er ieder jaar weer iets leuks uit.

De werkgroep zorgt voor de algemene voorbereiding van het jeugdfestival, zoals publiciteit, financiën, werven van leiding en een deel van het programma organiseren. Zo zijn er bijvoorbeeld al een sportochtend en een speurochtend. Een ander deel van het programma kan je voorbereiden met jouw leidinggroep. Een van de vaste onderdelen is altijd een “uitje”. Enkele voorbeelden:

 • Brandweer (altijd een groot (water)spectakel voor de oudere groepen)
 • Bloemist (jongste groepen mogen daar onder enthousiaste begeleiding bloemstukken maken)

Zo zijn er natuurlijk nog veel meer te verzinnen. Weet je nog iets leuks laat het dan gerust even weten.

Afgezien van het programma is het gewoon erg leuk om met een groep enthousiaste kinderen en een een groep prettig gestoorde leiding op te trekken. En mocht je het dus leuk vinden om zelf enkele programma onderdelen te verzinnen dan heb je die vrijheid!

Al tientallen jaren gaat het op deze manier, ook vorig jaar was het weer een groot succes. En dit jaar natuurlijk weer!!

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de werkgroep via onze contact pagina. 

 

Leiding

Ieder jaar is het aantal deelnemende kinderen afhankelijk van het aantal leiding. Meer leiding betekend dat meer kinderen mee kunnen doen! Meld je dus ook aan als leiding.

We hebben geen maximum leeftijd, wel een minimum van 16 jaar. We hebben altijd een leuke mix van ouders, oud deelnemers (vroeger als kind) en jongeren die graag in een team willen mee draaien.

Begeleiders betalen uiteraard geen inschrijfgeld. Als beloning wordt er een BBQ georganiseerd op donderdagavond in de week van het festival. Meteen een leuke gelegenheid om andere mensen te ontmoeten.

Wat moet je doen om je in te schrijven als leiding?

 • Stap 1: Open deze pagina dit is het inschrijfformulier
 • Stap 2: Geef aan wat je voorkeuren zijn voor dagen en leeftijdsgroep.
 • Stap 3: Voeg dit toe aan je winkelmandje en vol alle andere gegevens in. Rond alles af en je bent ingeschreven als leiding.
 • Let op! Per leiding dien je deze stappen opnieuw te doen.

Na de inschrijving krijg je een berichtje van de werkgroep en zullen we je uitnodigen voor de informatie-avond.

Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact op met de werkgroep

Inkomsten en uitgaven

Er wordt heel wat geld uitgegeven voor het festival, denk bijvoorbeeld aan de materialen, activiteiten en versnaperingen tijdens het festival. We ontvangen subsidie van Gemeente Lansingerland… De overige inkomsten komen van:

 • giften;
 • sponsoring;
 • inschrijfgeld per deelnemer.

Wil u een gift geven? Heel graag, dat kan via de website of ten name van Stichting Joducus Jeugdfestival
IBAN: NL19RABO 0106633171

Geschiedenis van het festival

Geschiedenis van het festival verschijnt hier binnenkort. 

Gedragscode en protecol ongewenst gedrag

Wij organiseren dit festival in de vrije tijd van de kinderen.
Het is een plezierige vrije-tijdbesteding. Een deelname aan het
Jodocus jeugdfestival levert een bijdrage aan de ontwikkeling van de kinderen.
Wij willen dan ook dat de kinderen zich bij ons veilig voelen.
We hebben daarvoor een gedragcode geschreven die wij met alle leiding die deelneemt aan het festival delen.

Klik hier voor de Gedragscode en protecol ongewenst gedrag

Onze werkgroep:

Gabriëlla Torenvlied

Gabriëlla Torenvlied

Voorzitter

Gabriëlla is sinds 2019 voorzitter van het Jodocus Jeugdfestival. Zij zorgt dat de vergaderingen van de werkgroep in goede banen worden geleid en is tijdens het Jodocus Jeugdfestival zelf eindverantwoordelijke. Ondanks dat vindt ze het ieder jaar een feest om voor een jaargroep drie dagen feest voor te bereiden en te organiseren. Dit jaar geeft ze leiding aan de groep 7-jarigen. In het dagelijks leven staat Gabriëlla voor de klas, wat veel inspiratie geeft voor de activiteiten.

 

Britt Dorstijn

Britt Dorstijn

Secretaris/vice voorzitter

Britt is de rechterhand van voorzitter Gabriëlla. Haar grootste kracht is structuur en plezier. Britt zorgt er daarnaast voor dat de vergunningen in orde zijn. Britt staat in het dagelijks leven ook voor de klas en geeft tijdens het festival leiding aan de groep 8-jarigen.

Christian Verzijl

Christian Verzijl

Penningmeester

Met een horeca achtergrond weet Christian zijn gastvrijheid naar het Jodocus Jeugdfestival te brengen. Daarnaast gaat hij over alle geldzaken: van inschrijvingen tot subsidie, bij Christian kan je altijd terecht. Christian geeft naast die zware taak dit jaar ook leiding aan de groep 6-jarigen.

Germaine van Kesteren

Germaine van Kesteren

Werkgroeplid

Germaine is een echte aanpakker. Naast dat ze dit jaar de nieuwe site heeft ontworpen onderhoud Germaine ook het contact met onze vrijwilligers. Ontzettend belangrijk, want zonder de vrijwilligers is het Jodocus Jeugdfestival niet mogelijk. Germaine geeft dit jaar leiding aan de groep 9/10-jarigen. In het dagelijks leven studeert Germaine fysiotherapie.

Barbera van der Hoeven

Barbera van der Hoeven

Werkgroeplid

Barbera is al een hele tijd betrokken bij het Jodocus Jeugdfestival en barst dus van de ervaring. Ondanks het contrast met haar baan bij een communicatie bedrijf, vindt Barbera het leuk om te werken met kinderen. Dit jaar zal Barbera leiding geven aan de groep 4/5-jarigen.

Silvia Wessels

Silvia Wessels

Werkgroeplid

Silvia is creatief en houdt van spontaniteit. In het dagelijks leven werkt Silvia bij een kinderdagverblijf. Silvia onderhoudt het contact met onze sponsoren en dat doet ze heel goed. Het lukt haar ieder jaar weer fondsen te werven, zodat wij de activiteiten voor de kinderen kunnen organiseren.

Jolanda Luijendijk

Jolanda Luijendijk

Werkgroeplid

Jolanda is al lang betrokken bij het Jodocus Jeugdfestival. Sinds 2017 heeft ze het financiële stokje overgedragen aan Christian. Jolanda heeft een grote bijdrage aan de zakelijke kant van het Jodocus Jeugdfestival, zoals het schrijven van protocollen. Tijdens het festival is Jolanda achterwacht. Zij zorgt dat alles klaar staat en wordt bezorgd wanneer het moet.

 

 

Monique van Drunen

Monique van Drunen

Werkgroeplid

Monique is van iedereen in de werkgroep het langst betrokken bij het Jodocus Jeugdfestival. Haar ervaring en warmte zorgt ervoor dat er zaken worden geregeld die anders misschien snel vergeten worden, zoals het regelen van EHBO of de laatste hand aan de vergunningen. Tijdens het festival is Monique achterwacht, samen met Jolanda.

Edwin van Drunen

Edwin van Drunen

Werkgroeplid

 Edwin is een doorgewinterd werkgroep lid. Al een lange tijd en met veel toewijding helpt hij bij het organiseren van het Jodocus Jeugdfestival. Niet zo gek dat Edwin hiervoor in 2020 een Koninklijke Onderscheiding heeft mogen ontvangen. Edwin ondersteunt de werkgroep in het technisch en zakelijk aspect van het organiseren.